Naturlig Visdom

 

En perle oppstår ved at et sandkorn eller fremmedlegeme kommer inn i en musling.

Somatic Experiencing (somatisk/kroppslig opplevelse)

er en behandlingsform utviklet av Peter Levine.

Somatic Experiencing (SE) jobber med relasjonen kroppen har til traumet. For eksempel, når vi kjenner oss truet eller i fare, responderer kroppen på en bestemt måte. Vi mobiliserer kraft til å flykte eller kjempe, eller vi føler en dødelig trussel og kollapser. SE hjelper mennesker å bli oppmerksomme på kroppens responser og finner nye responser som motsier hjelpesløshet, og hjelper oss tilbake til en fleksibel dynamikk i hverdagen. SE jobber utfra prinsippet av at traume skjer i kroppen, og for å lege traume gir kroppen oss de ressurser og kraft/styrke som trengs for å komme gjennom overveldende erfaringer og tilbake til balanse.

Utdrag fra intervju fra mars 2014: http://spiritualityhealth.com/articles/somatic-experiencing

 

 

6 min video hvor Levine blandt annet forklarer hvordan vi er dynamiske og fleksible i det daglige og endingen som skjer når vi blir overveldet/sjokkert/traumatisert, og sammenhengen det har til kroppslige symptomer:

 

 

Behandling

Der det er hensiktsmessig inkluderer jeg Somatic Experiencing (sjokk og traumebehandling) i behandlinger. I tillegg til at jeg benytter meg av min erfaring og utdanning fra psykomotorisk fysioterapi, kurser i kroppspsykoterapi, meditasjon og veiledning.

SE er godkjent av faggruppen for psykomotorisk fysioterapi (NFF).

 

Behandlingene i stress og traumearbeidet kan ta utgangspunkt i en konkret sjokk/traume opplevelse og kan også være en støtte i krevende livssituasjon, endringer eller ønske om endringer i livet; kroppslig og livsstilsmessig.

Det er en mulighet til å lære seg verktøy så jeg selv kan møte og mestre stress situasjoner og regulere disse på egenhånd slik at stresset ikke trenger å hope seg opp og etterhvert gi utslag i hodepine, muskelsmerter, konsentrasjonsvansker, forhøyet blodtrykk, nedsatt immunforsvar mm, men gir mulighet til lettere å forholde seg til og håndtere stress nivået der og da. Og når jeg kan håndtere og forhandle mitt eget stress nivå og gi dette en ventil, så blir jeg åpen for mennesker og samfunnet rundt meg. Om jeg må holde på mine spenninger så gjør det at jeg lukker meg mer inne og er mindre tilgjengelig for kontakt med meg selv og andre. Denne delen kan være en sorg for den enkelte som ønsker nærmere kontakt med venner, kjæreste og familie, men som av behov for å opprettholde sin beskyttelse også kjenner seg på avstand fra andre.

 

Radio intervju med Peter Levine 11.11.2012: www.beyondawakeningseries.com/blog/archive/